אי אפשר להכחיש שקפה וקנאביס שניהם חומרים פופולריים מאד וכנראה מדובר בסמים הכי נפוצים בעולם . מה שאולי פחות ברור הוא כיצד צריכת קפה וקנאביס מתמזגים.
באופן אישי, אני צורך קפה וקנאביס כמעט מדי יום במשך כמעט שני עשורים ושניהם מעשירים את חיי. ובכל זאת, ערבוב ביניהם בהרמוניה היה מסע עבורי. בתחילה, מצאתי את הזוגיות מטרידה: הטעם של השרפה בבאנג לא תמיד בא בטוב והרס את טעם הקפה שלי, נהייתי עצבני בצורה בלתי נסבלת כשעישנתי קאנביס בשילוב עם קפה הבוקר שלי ומדי פעם הייתי חש כאבים בחזה.
עד לא מזמן חשבתי שלערבב שקאנביס וקפה היא הדרך המהירה ביותר להרוס את הבוקר שלי עד שניסיתי לאדות, ושם הייתה לי חוויה אחרת לגמרי: טעמים ללא טעם לוואי מגעיל או תופעות לוואי לא נעימות, כשניסתי טינקטורות ואכילים, גיליתי שמה שהכי מתאים לי זה לצרוך קנאביס מיד לאחר סיום הקפה וארוחת בוקר קטנה או מיד לאחר שתיית שתי כוסות הקפה הראשונות שלי.
החלטתי לבדוק את שגרת הקנאביס והקפה שלי בניסוי וטעייה אך חשוב לציין, הגוף של כל אחד מאיתנו שונה וכל אחד מאיתנו צריך להקשיב לגופו.
מעבר לסוביקטיביות בהשפעה לכל אחד מאיתנו, בואו נסתכל כיצד שני החומרים הללו משפיעים על הגוף ונשמע מכמה מומחים לקנאביס ובריאות מה הם גילו.
כיצד קפה משפיע על המערכת האנדוקנבינואידית
מחקר מ2018 ב-Journal of Internal Medicine בחן מטבוליטים שונים – חומרים הנוצרים כאשר הגוף מבצע חילוף חומרים של מזון, תרופות וחומרים אחרים – בשתן של שותי קפה. הנבדקים נמנעו מקפה במשך חודש אחד, צרכו ארבע כוסות מדי יום בחודש הבא, ולאחר מכן צרכו שמונה כוסות מדי יום במשך חודש אחד לאחר מכן.
המחקר מצא כי חלה הפחתה במטבוליטים של המערכת האנדוקנבינואידית (ECS) עם צריכת קפה מוגברת, כלומר ה-ECS החל לבצע חילוף חומרים פחות ופחות כאשר משתתפי המחקר העלו את צריכת הקפה שלהם.
"אנחנו יכולים להסיק מהממצא הזה שקפה, ואני משער יותר ספציפית קפאין, יכול להאט את המערכת האנדוקנבינואידית", אמר ד"ר שון מאירוביץ', ND, רופא נטורופתי ומומחה לקנאביס.
"קפאין הוא ממריץ של פעילות עצבית… ואנדוקנבינואידים הם מעכבי פעילות עצבים. נראה שקפה/קפאין עשויים להפחית את הפעילות המעכבת הזו ולכן עשויים לשנות את [ההשפעה] המרגיעה של המערכת האנדוקנבינואידית שלנו, ולהקשות על הגוף להירגע", אמר ד"ר מאירוביץ'.
במילים אחרות, לפי ד"ר מאירוביצ'י, תוצאות המחקר מצביעות על כך שקפה או קפאין עשויים למעשה למנוע את חילוף החומרים של ה-ECS בקצב הרגיל, מה שמקשה עליך להירגע
כיצד קפה וקנאביס מתקשרים בגוף
אין המון מחקרים על האופן שבו קנאביס וקפה מתקשרים זה עם זה בגוף האדם, אבל מחקר מ2014 על קופי סנאי בוחן THC ו-MSX-3, תרכובת דמוית קפאין. כשהם צרכו מינונים נמוכים של תרכובת הקפאין, הקופים רצו פחות THC; אבל כשהם צרכו מינונים גבוהים של קפאין, הם רצו יותר THC.
"ייתכן שמינונים נמוכים של קפאין לא ישפיעו כל כך על ה-ECS (המערכת האנדו-קנאבינאוידית) ולכן הקופים היו מרוצים מה'גבוה' שלהם, אבל במינונים גבוהים ייתכן שהקופים האטו את התפקוד האנדוקנבינואידי שלהם, ולכן דרשו יותר קנבינואידים כדי לקבל משביע רצון. 'גבוה'", אמר ד"ר מאירוביץ'.
לדברי ד"ר מאירוביצ'י, בעצם, מכיוון שקופי הסנאי נתנו לעצמם מינונים גדולים יותר של THC כאשר צרכו מינונים גדולים יותר של קפאין, תוצאות המחקר מצביעות על כך שמינונים גדולים של קפאין עלולים להשפיע לרעה על הרמה הגבוהה של האדם, מה שמוביל לצורך בכמות גדולה יותר של THC.
בנוגע לזיכרון, מחקר מ2012 על חולדות בדק כיצד שילוב של קפאין ו-THC פוגע בזיכרון העבודה – הלא הוא זיכרון לטווח קצר – יותר מ-THC לבדו.
החולדות קיבלו שילובים שונים של THC וקפאין ולאחר מכן עברו בדיקות זיכרון כדי לקבוע אם הן יגיבו לדפוסי אור ועיכובים, שקדמו לשחרור כדורי מזון. בסוף המחקר, החולדות הפגינו ביצועים טובים יותר מבחינת זיכרון לאחר צריכת קפאין או THC מאשר לאחר צריכת קפאין ו-THC יחד.
בליעה לעומת שאיפת קנאביס
כאשר קנאביס נשאף, הוא חודר לזרם הדם במהירות דרך הריאות, בעוד שקנאביס שנבלע עובר חילוף חומרים בכבד. "THC, הידוע גם בתור דלתא-9-THC, נכנס לזרם הדם ומגיע לשיא לאחר 10 עד 15 דקות ומסולק כמעט במלואו לאחר 75 דקות. כאשר אנו צורכים חומר אכיל, רוב ה-THC עובר חילוף חומרים בכבד והוא הופך לתרכובת הנקראת 11-OH-THC, שהיא חזקה פי שלושה עד שבעה מ-Delta-9-THC", אמר ד"ר מאירוביצ'י.
הוא גם מציין שלמאכלים אכילים לוקח כמעט שש שעות להגיע לשיא בזרם הדם, ולכן אכיל מייצר אפקט גבוה הרבה יותר, ארוך ופוטנציאלית אינטנסיבי יותר.
בנוסף, אנו יודעים שקפאין עובר חילוף חומרים גם בכבד. "נראה שיש הרבה יותר פוטנציאל לאינטראקציה (אפקטים רצויים ובלתי רצויים) אם צורכים קפה וכל צורות אכילה של קנאביס", אמר ד"ר מאירוביץ'.
מכיוון שגם THC וגם קפאין עוברים חילוף חומרים על ידי אותו אנזים כבד, "סביר יותר שתהיה השפעה משולבת עם שתי התרכובות הללו שמגבירות או מפחיתות אחת את השנייה", אמר הד"ר.
עדיין יש הרבה שאנחנו לא יודעים על איך קנאביס וקפה משפיעים על גוף האדם, ואין שני גופים זהים לחלוטין. אבל אם אתם בריאים ויש לכם מערכת יחסים טובה עם קפאין וקנאביס, אין סיבה שלא תהנו מהם יחד. זכור תמיד "להתחיל נמוך וללכת לאט".
ד"ר מאירוביצ'י מייעץ להיזהר לאלו החיים עם תפקודי כבד לקויים, ליקוי זיכרון או דמנציה, ולכל מי שיש לו היסטוריה של התמכרות, שכן מצבים אלו עלולים להחמיר על ידי קפה וקנאביס.
לסיכום, קפה וקאנביס זה שילוב מוצלח שיכול להשפיע באופן חיובי בצריכה מתונה של שני החומרים.
אך כמעט כמו בכל דבר בחיים צריכה מוגברת יכולה לגרום לבעיות ולצריכת יתר של קאנביס.
מקורות
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joim.12737
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3423236/